Varför jag älskar yoga

Jag brukar inte prata om yoga särskilt mycket. Jag tror att det beror på att yoga är lite för viktigt för mig. Och jag tror inte jag skulle vara kapabel till att göra någonting alls i mitt liv utan det. Och jag skulle verkligen vara mer olycklig om jag inte tränade yoga. Och det är grejen med yoga – även om du inte förväntar dig det, så kommer det att påverka ditt liv på fler än ett sätt – fysiskt, psykiskt och spirituellt. Det är som en övning för hela din kropp – och inte bara dina muskler. Personligen är jag inte en av de naturligt flexibla yoga-utövarna som går nedför gatan i sina yogakläder med en matta under armen. Nej, själv utövar jag yoga hemma och jag har varit lycklig nog att få träna med två av de bästa personerna i mitt liv. Jag gör det hemma för att jag vill att yoga ska handla om mig själv och jag vill inte jämföra mig med någon annan – det måste vara jag som är i fokus. Och jag har haft turen nog att ha haft råd med privatlärare.  

Privattränare

Genom min självdisciplin och min önskan om att komma så nära vad riktig yoga är så beslöt jag mig för att börja träna en specifik typ av yoga. Och en av de personerna var faktiskt en av de som förde yogan till Sverige under 60-talet. Och trots att jag inte sjunger eller är vegetarian (ännu) – eller utövar någon speciell religion så kom vi verkligen nära inpå varandra och han visade mig hur jag kunde omfamna min inre styrka på ett sätt som ingen annan lärare har kunnat visa mig.

I snart 13 år

Under snart 13 år har jag utövat yoga minst en gång i veckan i mitt hem. Framför allt fler än en gång. Och jag har inte tappat någon vikt på grund av det men jag har stärkt min inre självkänsla som jag behöver varje dag. Och det enda sättet jag kan beskriva det här är att det öppnar flera kanaler i din kropp som ändrar din uppfattning om hur världen är uppbyggd. Det är som att sätta på sig ett glas rena glasögon och helt plötsligt ser man världen som den verkligen ser ut. Men det är också hur näsan, huden, öronen, hjärtat och själen – och hur de alla sammankopplas och öppnas upp. Min första lärare gav mig grunden för hur jag kunde träna och idag tränar jag på egen hand. Men vi fortsätter att träna med varandra regelbundet utan avgift då vi har blivit goda vänner.

Starkare nästa gång

Att träna yoga var något som förändrade hela min värld. Jag brukade se på mig själv som ett offer för yttre faktorer men idag omfamnar jag alla de utmaningar som står framför mig och tacklar dem så bra jag kan. Och något jag har lärt mig är att det inte spelar någon roll om jag inte lyckas varje gång – för det viktigaste är att jag försöker och lär mig någonting. För ur den upplevelsen kommer jag att komma starkare till nästa möte i en liknande situation. Det är varför yoga är så bra för mig.