Yoga i Göteborg

Yoga i Göteborg

Yoga är en grupp fysiska, mentala och spirituella träning eller discipliner som har sitt ursprung i antika Indien. I Göteborg finns fantastiska möjligheter att utöva yoga i.

Vad är yoga?

De flesta känner yoga som en slags övning som syftar till att utveckla styrka och flexibilitet.  För att utöva yoga lär du dig en serie ‘ställningar’, där du placerar din kropp i olika positioner.  Rätt andning är också viktigt.  Men yoga handlar egentligen mer än bara motion.  2014 bad Indiens premiärminister, Narendra Modi, FN att skapa en internationell yoga dag, där han sa att yoga inte handlar om motion utan att upptäcka känslan av enhet med dig själv, världen och naturen.  Han kände att yoga inte bara kunde hjälpa människor att bli friskare utan också hjälpa till att koppla människor till varandra och till naturen. FN gick med och Internationella yogadagen firas nu den 21 juni.

Var kom yoga ifrån?

Yogans historia går tillbaka minst 5 000 år, och vissa hävdar att det är närmare 10 000 år sedan.  Det utvecklades först i norra Indien och i detta skede var det både en spirituell och en fysisk träningsform, kopplad till både hinduismen och buddhismen.  I slutet av 1800- och början av 1900-talet introducerades yoga till den västra världen när Swami Vivekananda reste till USA för att prata om yoga på en konferens i Chicago 1893. Andra följde på 1920- och 1930-talet, och på 1960-talet hade yoga blivit en mycket populär träningsform i USA och i Europa.  De flesta som utövar yoga idag gör det inte av andliga skäl.

Vilka är fördelarna med yoga?

Yoga är bra för själen och kroppen.  Regelbunden träning av yoga hjälper människor att förbättra sin balans och uthållighet.  Även om du inte riktigt får andetag, som att du kanske spelar fotboll eller springer, hjälper det att hålla ditt hjärta friskt och du kan gå ner i vikt.  Det kan också hjälpa till med ryggsmärta. Andningen som lärs ut i yoga kan hjälpa människor att minska stress och ångest.  Det finns många olika möjliga andningsmönster som du kan göra.  Yoga förbättrar också koncentrationen och hjälper människor att sova bättre, så det är bra för alla som är under press på jobbet eller i sina studier.

Vilka är fördelarna med yoga?

Vilka är fördelarna med yoga?

Det finns många olika typer av yoga i Göteborg, så du kan välja vad som passar dig bäst.  Hatha Yoga är ofta bra för nybörjare, eftersom du håller varje position för några andetag. I Vinyasa Yoga byter du position mycket snabbare och du kanske får andetag.  Det är ganska utmanande om du inte har gjort mycket yoga förut.  Bikram Yoga kallas ibland “het yoga”, eftersom rummet måste värmas upp till cirka 40 grader.  Förutom dessa och andra mer traditionella former av yoga finns det också några mer ovanliga moderna former av yoga.  Till exempel kanske du tycker om “skrattyoga”, där människor gör andningsövningar och skrattar om ingenting särskilt – skratt är mycket bra för din hälsa.  Eller vad med “Aeroyoga”, där du gör yoga medan du hänger i taket?  Det ska vara väldigt bra för ryggen.  Eller ‘Doga’, där du yoga tillsammans med ditt husdjur? Oavsett vilken typ av yoga du väljer, det finns definitivt några hälsofördelar, och du bör ha kul också.